Wk2010

  • Home
  • Tegenstanders
  • Stadions
  • Poules
    • Groep A
    • Groep B
    • Groep C
    • Groep D
    • Groep E
    • Groep F
    • Groep G
    • Groep H
  • Afrika
    • Veiligheid
    • Geschiedenis
  • Geschiedenis

Tegenstanders Nederland: Denemarken

Denemarken WK 2010

Denemarken lijkt op het eerste gezicht de moeilijkste tegenstander waar Nederland tegen speelt op het WK komende zomer in Zuid-Afrika. Denemarken werd eerste in een poule met Portugal, Zweden en Hongarije.

De laatste keer dat Denemarken aan een eindtoernooi meedeed was in 2004. Tijdens het Europees Kampioenschap in Portugal werden de Denen in de kwartfinale uitgeschakeld. Denemarken zat in een zware poule, maar wist door winst op Bulgarije en gelijke spelen tegen Zweden en Italië zich op doelsaldo te plaatsen voor de kwartfinale. In de kwartfinale werden ze vervolgens uitgeschakeld door Tsjechië. De eerste helft ging gelijk op, maar de tweede helft was voor de Tsjechen, die dankzij een goed spelende Poborsky en Baros 3-0 wonnen.

De enige keer dat Denemarken een eindtoernooi won was in 1992. Eigenlijk zou Denemarken helemaal niet meedoen aan het toernooi, omdat het tweede werd achter Joegoslavië in de kwalificatie. De Denen gingen allemaal op vakantie en baalden dat ze niet op het kampioenschap actief konden zijn, totdat Joegoslavië zich terugtrok om de oorlog die in dat land was. Hierdoor werden de Deense internationals van hun vakantie teruggeroepen om naar Zweden te gaan, waar het toernooi gehouden werd.

Volgens de kenners zouden Frankrijk, Zweden en Engeland gaan uitmaken wie de halve finale zouden halen, maar de eerste wedstrijd wist Denemarken al te verassen door gelijk te spelen tegen Engeland. De wedstrijd erna speelden ze tegen rivaal Zweden. Deze wedstrijd ging met 1-0 verloren door een doelpunt van Thomas Brolin. De laatste wedstrijd tegen Frankrijk moest gewonnen worden. In de rust stond het 1-0 voor de Denen, door een doelpunt van Henrik Larsen, maar een kwartier na rust kwamen de Fransen terug. Jean-Pierre Papin, die door goed spel bij Marseille die zomer een recordtransfer van £10.000.000 had verdiend naar AC Milan, maakte gelijk. De Denen moesten hierdoor aanvallen en dat lukte ook. De oud-Feyenoorder Lars Elstrup scoorde tien minuten voor tijd, waardoor de Denen verassend naar de halve finale gingen.

In de halve finale moest Denemarken het opnemen tegen Nederland, wat eerste werd in een poule met Duitsland, Schotland en GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten dat eerst de Sovjet-Unie was). Al vroeg in de wedstrijd was het Larsen die de Denen op voorsprong zette. Hij maakte 5 minuten na het eerste fluitsignaal alweer een doelpunt, waardoor Nederland in de problemen kwam. Dennis Bergkamp zorgde nog geen twintig minuten later voor de gelijkmaker op aangeven van Frank Rijkaard.

Een kwartier voor rust kwam Denemarken voor de tweede keer op voorsprong. Het was alweer Henrik Larsen die, door de bal in de verre hoek te schieten, scoorde. Nederland kwam de tweede helft op gelijke hoogte, maar het doelpunt viel pas laat. Frank Rijkaard scoorde uit een hoekschop. Na de verlening volgde strafschoppen. Marco van Basten mocht de tweede strafschop nemen, maar slaagde er niet in Peter Schmeichel te passeren. Doordat de Denen verder alles scoorden gingen de Denen door naar de finale.

In de finale trof het Duitsland, wat Zweden in de halve finale uitschakelde. Duitsland was favoriet, maar binnen twintig minuten was het 1-0 voor Denemarken, door Jensen, die vanaf twintig meter raak schoot. Duitsland drong lang aan, maar toen in de 78e minuut Kim Vilfort tussen drie Duitsers door ging en de bal binnenkant paal binnen schoot was het gebeurt.

Morten Olsen, die als trainer met Ajax in het seizoen 1996/1997 landskampioen werd en de beker won, is de bondscoach van Denemarken. Voordat Olsen werd aangesteld bij Ajax werkte hij eerder al bij FC Köln en Brøndby IF, waar hij ook voetbalde.

Naast de bondscoach zijn er nog meer spelers die in de Eredivisie voetballen of hebben gevoetbald. Momenteel spelen Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Dennis Rommedahl (Ajax), Michael Silberbauer (FC Utrecht) en Thomas Enevoldsen (FC Groningen) in de Eredivisie, maar vertegenwoordigen ook het Deense elftal.

Kapser Bøgelund (oud-PSV), Michael Krohn-Dehli (oud-RKC, Sparta en Ajax), Jakob Poulsen (oud-SC Heerenveen), Daniel Jensen (oud-SC Heerenveen), Jesper Grønkjær (oud-Ajax), Michael Jakobsen (oud-PSV) en Marc Nygaard (oud SC Heerenveen, MVV, Roda JC en Excelsior) speelden ooit ook in de Eredivisie, maar voetballen nu vooral bij Deense clubs.

De spelers die het voor de Denen moeten doen zijn Niklas Bendtner (Arsenal), Daniel Agger (Liverpool), Christian Poulsen (Juventus).

In de kwalificatie scoorde Denemarken zestien keer en kreeg het slechts vijf doelpunten tegen. Soren Larsen, door Toulouse uitgeleend aan MSV Duisburg, was voor de Denen de topschutter met vijf doelpunten. Niklas Bendtner en Christian Poulsen volgden met twee doelpunten.

WK 2010 Logo

Logo WK 2010 Zuid-Afrika

Kwalificatie WK 2010

Landen Wed. Punten
nederlandse vlagNederland 8 24
Vlag van noorwegenNoorwegen 8 10
Schotse vlagSchotland 8 10
Macedonische vlagMacedonië 8 7
Vlag van ijslandIjsland 8 5

Copyright © 2023 · voetbalwk2010.nl Contact | Sitemap | Sites