Om een Wereldkampioenschap te organiseren heb je buiten voetbalteams, organisatie, infrastructuur en toeschouwers. Natuurlijk ook voetbalstadions nodig. Zuid-Afrika heeft beschikking over 10 stadions waar de voetbalwedstrijden worden gespeeld. We hebben in dit artikel de stadions geordend op het aantal zitplaatsen, uiteraard met een korte omschrijving en afbeelding.
Soccer City stadion in Johannesburg (95.000 toeschouwers)
Het Soccer city stadion in Johannesburg is een voetbalstadion wat gerealiseerd is in 1986, toentertijd konden er 80.000 bezoekers in. Voor het WK voetbal is het stadion verbouwd door het bouwbedrijf BAM uit Nederland. Na de verbouwing heeft het stadion een capaciteit van 94.700 bezoekers. Het stadion wordt de grootste van het werelddeel Afrika. Kort geleden is het bekend gemaakt dat zowel de openingswedstrijd Zuid-Afrika tegen Mexico als de finale in dit stadion zal worden gespeeld. Voetbalteam Kaizer Chiefs heeft dit stadion als thuisbasis en zal dat na het WK behouden. Toen Nelson Mandela in 1990 is vrijgelaten heeft hij in dit stadion een speech gegeven.
Moses Mabhida stadion in Durban (80.000 toeschouwers)
Het Moses Mabhida stadion is vernoemd naar een oud secretaris-generaal van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij. Dit stadion is speciaal voor het wereldkampioenschap voetbal gebouwd, met de bouw zijn ze in 2006 begonnen. Het ontwerp van dit prachtige stadion is gebaseerd op de Zuid-Afrikaanse vlag, de boog die dwars door het stadion gaat moet de eenheid van het land voorstellen. Bij diezelfde boog kan je met de kabelbaan omhoog, zodat je een prachtig uitzicht hebt over de stad, wat erg leuk is als toeristische attractie.
Greenpoint stadion in Kaapstad (70.000 toeschouwers)
Het Greenpoint stadion in Kaapstad is speciaal voor het wereldkampioenschap weer uit zijn as herrezen. Het oude stadion is eind 2007 afgebroken en werd gebruikt als opslagplaats voor het vernieuwde stadion. Het heeft maar liefst 32 maanden en 413 miljoen rand gekost om het stadion te verbouwen naar dit prachtige pareltje. Het stadion zal na het wk basis worden voor voetbalclub F.C. Ajax Cape Town. Het is de bedoeling dat dit stadion multifunctioneel word, dit betekent dat er in de toekomst ook concerten en andere festiviteiten gaan worden georganiseerd.
Ellis Park stadion in Johannesburg (60.000 toeschouwers)
In het centrum van Johannesburg is het Ellis Park stadion te vinden. Dit stadion is oorspronkelijk gebouwd in 1928 voor – de meest populaire sport in Zuid-Afrika – rugby. In 1982 is het stadion volledig afgebouwd en helemaal opnieuw ingericht. In 1995 hebben de Zuid-Afrikanen, tegen alle verwachtingen in, de rugby wereldbeker in dit stadion gewonnen. Op Youtube circuleren er meerdere prachtige beelden waarin je Nelson Mandela de beker in de lucht ziet houden. Vorig jaar is er in het Ellis Park stadion de finale van de Confederations Cup gespeeld tussen de Verenigde Staten en Brazilië. Voor deze finale zijn er al vele aanpassingen aan het stadion geweest, daarom hoeft dit stadion voor het Wk voetbal amper meer te worden verbeterd. Het Ellis Park stadion is thuisbasis voor de voetbalclub Orlando Pirates, de Nederlander Ruud Krol is van deze ploeg trainer.
Loftus Versfeld stadion in Pretoria (50.000 toeschouwers)
Het stadion Loftus Versfeld is een voetbal en een rugby stadion. De rugbyteams de Bulls en de Blue Bulls hebben hier hun thuisbasis en het voetbalteam FC Mamelodi Sundowns . Met een totale capaciteit van 51.762 toeschouwers kunnen we dit een aardig groot stadion noemen. Het stadion is vernoemd naar Robert Loftus Versfeld, hij was de stichter van de sportorganisatie uit Pretoria. Het stadion had voor het wereldkampioenschap enkel wat kleine verbouwingen nodig.
Vodacom park stadion in Bloemfontein (46.000 toeschouwers)
Dit stadion was aanvankelijk gemaakt voor het wereldkampioenschap Rugby in 1995 en heeft de naam Free State stadion. Door een sponsordeal hebben ze die naam veranderd naar Vodacom Park. Het stadion is thuisbasis voor de rugby clubs Central Cheetahs en Free State Cheetahs en de voetbalclub Bloemfontein Celtic. Het stadion heeft een capaciteit van 46.000 toeschouwers. De kosten om het stadion klaar te maken voor het wereldkampioenschap voetbal 2010 was geschat op ongeveer 221 miljoen rand (~15,2 miljoen euro), de echte kosten kwamen neer op 245 miljoen rand (~17 miljoen euro). De te kort komende kosten zijn opgevangen door de stad zelf.
Nelson Mandela Bay in Port Elizabeth (48.000 toeschouwers)
Aan de oevers van het North End meer is dit prachtige Nelson Mandela Bay stadion gebouwd. Dit stadion is speciaal voor het wereldkampioenschap voetbal 2010 gerealiseerd. Voordat dit stadion er was werden voetbalwedstrijden gespeeld in het EPRU rugby stadion. Dit stadion is het enige en eerste voetbal stadion die in de directe omgeving te zien is. Het is de bedoeling dat er in dit stadion acht voetbalwedstrijden worden gespeeld, met de kwartfinale en troostfinale als absolute toppers. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien, is vooral de structuur van het dak een genot om naar te kijken.
Mbombela stadion in Nelspruit (46.000 toeschouwers)
Met een capaciteit van 46.000 zitplaatsen en in de buurt van verschillende parken, kunnen voetballiefhebbers buiten het voetbal ook heerlijk ontspannen tussen de wilde dieren. Dan vind je het vast niet gek dat het Mbombele stadion is geïnspireerd door dieren in het wild. Zo moeten de ‘uitstulpsels’ giraffen voorstellen en lijkt het motief op het dak erg veel op de huid van een zebra. Dit stadion is speciaal voor het wereldkampioen voetbal gemaakt. Voor de omgeving Nelspruit is het een ware toevoeging, want hiervoor was er geen fatsoenlijke voetbal stadion in de buurt te vinden.
Peter Mokoba stadion in Polokwane (45.500 toeschouwers)
Peter Mokoba was een groot man die flink heeft gevochten tegen het Apartheidsregisme van Zuid-Afrika. Peter is geboren in Polokwane waardoor het niet gek is dat ze deze prachtige voetbaltempel naar deze held hebben vernoemd. Dit stadion is letterlijk naast het oude stadion gebouwd met overigens exact dezelfde naam. Dit stadion is één van de vijf stadions die speciaal voor het wereldkampioenschap voetbal is gebouwd in Zuid-Afrika. Dit stadion heeft capaciteit voor 45.500 toeschouwers, op het WK worden er in dit stadion slechts 41,733 kaarten verkocht, dit is gedaan uit veiligheidsmaatregelen.
Royal Bafokeng stadion in Rustenburg (42.000 toeschouwers)
Royal Bafokeng stadion is één van de kleinere stadions van het wereldkampioenschap voetbal 2010. Het is de thuisbasis van de voetbalclub Platinum Stars, die speelt in de Premier Soccer League (de Zuid-Afrikaanse Jupiler League). Dit stadion is vernoemd naar de bevolking die daar in de buurt woont. Voor het WK is dit stadion grondig verbouwd. Door de verbouwing is de capaciteit van 38.000 naar 42.000 zitplaatsen verhoogd. In dit stadion worden er vijf groepswedstrijden gespeeld.